Αρκούδα

Αρκούδα

Θεωρείται είδος υπό εξαφάνιση στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα φιλοξενείται το 50% του εναπομείναντος πληθυσμού της δυτικής και νότιας Ευρώπης. Είναι ζώο με άριστη ακοή και όσφρηση και λιγότερο καλή όραση, βλέπει αρκετά καλά σε απόσταση 80μ αλλά δεν είναι ικανή να διακρίνει άνθρωπο στα 300μ.

 

αρκουδαΤο ύψος της στο τράχηλο φθάνει το 1,10 μ ενώ το συνολικό 1,70-2,20 μ. Ζυγίζει το θηλυκό 70-120 κιλά ενώ το αρσενικό 110-250 κιλά. Ζει γύρω στα 20-25 χρόνια. Ζώο με εξαιρετική ευφυΐα, υστερεί σε εξυπνάδα σε σχέση με κάποια πρωτεύοντα(πιθήκους),ελέφαντα και δελφίνι. Έχει πολύ καλή μνήμη, ικανότητα προγραμματισμού και σύνεση.

 

Τρέφεται με όλων των ειδών τους καρπούς. Η δυσκολότερη εποχή για την αρκούδα είναι η άνοιξη που οι καρποί είναι ελάχιστοι και στρέφεται σε άλλες συμπληρωματικές τροφές της εποχής και τους κατοικημένους τόπους. Μετακινείται ημερησίως 5-15 χλμ. Γεννά 1-2 και σπανίως 3 αρκουδάκια.

 

Χρειάζεται ζωτικό χώρο η μητέρα με μικρά 15-20 χλμ για καταφύγιο και 50-150 χλμ για τροφή ενώ το αρσενικό χρειάζεται 3-5 φορές μεγαλύτερο ζωτικό χώρο. Την περίοδο του χειμώνα πέφτει σε λήθαργο ανάλογα με τις θερμοκρασιακές μεταβολές.

 

Δεν είναι από την φύση του επιθετικό ζώο παρά μόνο όταν νοιώθει κίνδυνο για το ίδιο και ιδιαίτερα για τα μικρά του.